Postup přípravy
Uděláme kvásek z poloviny mléka. Mouku, žloutky, rum, citronovou kůru, sůl, majonézu, vanilkový cukr dáme do mísy a přidáme kvásek. Zaděláme těsto a necháme kynout asi 20 minut. Pak znovu proděláme a necháme kynout dalších asi 10 minut. Těsto musí být velice vláčné. Pokud je tuhé, přidejte mléko. Dáme na vál, uděláme bochánky (velké podle toho jak chceme mít velké koláče). Necháme znovu chvilku vykynout. Pak vypracujeme rukou kulaté placky (ne válečkem), upravíme okraje, potřeme máslem s rumem. Ozdobíme povidly (povidla, cukr, rum), tvarohem (tvaroh,cukr,žloutek,trochu mléka) nebo mákem svařeným s trochou mléka, cukrem a rumem. Zdobíme hrozinkami, mandlemi. Podle chuti třeba i kandované ovoce. Pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut. Po vyndání potřeme okraje znovu máslem s rumem. Pozn. majonéza dělá těsto daleko křehčí, koláčky netvrdnou.
Vložil: anonym
Pro tento recept nebyl vložen žádný komentář.