Doktoronline.cz - vše o zdraví a pro zdraví.


www.doktoronline.cz

Dotazy lékaři

Téma - Onkologie

Dotaz uživatele:

Parestezie končetin

Dobry den.Jsem v zahranici asi pul roku,v posledni dobe me (je to asi mesic)Po ranu trnou konce prstu nemohu zavrit ani ruku jak je to neprijemne.Az se moje prsty rozhybou bolest uz je minimalni.Ores den je to takove mirne mravenceni.nevim si s tim rady nerada bych jela totiz kvuli tomuto problemu domu.Muze to byt novou praci kterou vykonavam?nebo prostredim?Mozna existuje nejaka mast kterou by jste mi mohli doporucit?Dekuji za brzkou a odbornou radu s Pozdravem KLARA

Odpověď lékaře:

Milá paní Kláro,
Váš dotaz je spíše pro neurologa, ale myslím, že si s tím také poradím. Možností se nabízí více. Jedna z příčin může být neurologická. Může se jednat o tzv. syndrom karpálního tunelu. Toto onemocnění vzniká mechanickým drážděním nervus medianus. Je to nervová pleteň, která se nachází na přední straně předloktí, jdoucí tzv. karpálním tunelem v místě zápěstí do prstů , které inervuje. Společně s nervovým svazkem probíhají tunelem také cévy. Útlak nervově-cévního svazku přináší s sebou řadu potíží. Dochází ke zhoršenému prokrvení rukou. Vznikají parestézie (mravenčení) v prstech horních končetin, následně neuralgie, zejména v noci, v klidu. Tyto bolesti způsobené útlakem nervus medianus se mohou šířit z prstů končetin až do ramene. Mechanický útlak je způsobený zbytnělým vazivem, které přemosťuje karpální tunel. Léčba? Konzervativní postup je málo účinný. Zkouší se léky na zlepšení prokrvení (např. Secatoxin kapky) a léky na ovlivnění nervstva (např. Rivotril). Léčba medikamenty bývá ve většině případů neefektivní.
Pouze chirurgická léčba řeší problém trvale. Spočívá v uvolnění resp.protětí vaziva v místě útlaku. Pacient jen touto cestou může být zbaven potíží úplně. Nicméně i po této chirurgické intervenci může dojít k recidivě (znovuvzplanutí) potíží. Nepíšete, jakou profesi vykonáváte. Handicapovaní jsou zejména jedinci, kteří nadměrně zatěžují ruku v zápěstí. Jinou neurologickou příčinou Vašich potíží může být i páteř. Při degenerativních změnách (revmatismus, artróza) na páteři často vzniká kořenové dráždění nervových pletení, vycházejících z míchy (páteřního kanálu). Podle výše postižení tak dochází k paresteziím horních či dolních končetin. Těchto změn na obratlích přibývá s věkem, predisponováni jsou jedinci s přetěžováním páteře. Co doporučuji? Neurologické vyšetření. Pouze neurolog je kompetentní posoudit nález na končetinách a vyjádřit se k původu. Dle toho pak navrhne diagnostický postup - rentgen či CT páteře. Např. elektromyografické vyšetření (EMG) slouží k posouzení nervově-svalového přenosu. Takže v případě syndromu karpálního tunelu je při EMG zpomalené nervové vedení v postižené oblasti. Příčina ranní ztuhlosti prstů horních končetin může být i revmatická - tzv. revmatoidní artritida. Tato nemoc se vyznačuje typickou ranní ztuhlostí prstů s postupným rozhýbáním se v průběhu dne, drobné klouby rukou bývají oteklé. Často jsou postižené i drobné klouby dolních končetin. Revmatoidní artritida může být různě aktivní. Existují formy mírné, ale i velmi agresívní. Podle toho volíme typ medikamentu v léčbě. V tomto případě by bylo vhodné vyšetření revmatologem. Revmatoidní artritida vykazuje typické známky na rentgenu, může být zjištěna i z krevního odběru. Existují formy seropozitivní revmatoidní artritidy s přítomností tzv. revmatoidního faktoru. Další možnou příčinou Vašich potíží může být anémie (chudokrevnost). Existuje typ - perniciózní anémie, která nepoznaná a neléčená vede k poškození míšních provazců. Zde ovšem kromě neurologických příznaků horních končetin bývají postižené i dolní končetiny (porucha cítivosti, parestézie, pocity chůze po mechu atd.). Co Vám mohu doporučit závěrem? Touto cestou nemohu stanovit Vaši diagnózu. Mohu Vám pouze doporučit vyšetření neurologické, interním (krevní obraz) lékařem a revmatologem. Troufám si říci, že jedna z uvedených příčin bude i Váš problém. Jak vidíte, neexistuje univerzální lék, který bych Vám mohla doporučit. Také si myslím, že se jedná o běžně dostupná vyšetření, která můžete podstoupit i v zahraničí. Rovněž se domnívám, že Vaše potíže nejsou akutní, že je možno vyšetření absolvovat při nejbližší návštěvě doma.
S pozdravem MUDr.Věra Tobolíková

Zpět na přehled dotazů

Přihlášení



Zapomenuté heslo

Diskuse

30.11.2020 22:44 | Plandy

Piste mail...

30.11.2020 22:18 | My

vacatk@post.cz přenechám 100tbl.sanval ...

30.11.2020 22:17 | My

sanval 100 tbl....

30.11.2020 22:16 | My

pregabalin prodám 75 mg dobírkou vacatk@post.cz...

30.11.2020 21:16 | Zdeni

Dobrý večer napiš te mi ...

30.11.2020 20:33 | Kateřina

Koupím jakoukoliv mast s kortikoidy díky ...

30.11.2020 20:11 | Migros Gruppe

Výpůjčky a financování. Jste jednotlivec nebo profesionál? Potřebujete hotovostní půjčku k řešení finančních problémů; Nebo se konečně dostat ze slepé uličky způsobené bankami odmítnutím vašich žádostí o půjčku? Nebojte se, máme kapitál použitý k poskytnutí půjček v rozmezí od 5 000 EUR do 5 000 00...

30.11.2020 19:29 | Ivo

Poptávám Sanval, APO ZOLPIDEMI. Jen Opava, Ostrava, osobní předání za rozumnou cenu. Podvodníci nepište. jetel55555@email.cz...

© Doktororonline.cz | Reklama