
Doktoronline.cz - vše o zdraví a pro zdraví.
Důležitou roli sehrává fakt, že se v zimě pohybujeme venku stále méně. Většinu času trávíme v dobře vytopených místnostech, a když už vycházíme ven, obalujeme se vrstvami teplého oblečení.
Největší pozornost při kontrole váhy pomocí jídelníčku musíme věnovat tukům. Jsou totiž hlavním zdrojem energie. Jeden gram tuku má až 9 kcal, což je dvakrát více, než obsahuje jeden gram uhlovodanů nebo bílkovin.
Také nemáte přehled o tom, kolik toho za den sníte? Ve spěchu a stresu naprosto ztrácíte přehled o režimu jídla. To vede k nadváze a dalším zdravotním problémům. Zkuste si alespoň týden zapisovat, kdy a co jíte, abyste měli představu, které období je nejkritičtější během dne a kdy vlastně získáváte kalorie navíc.
Začněte tím, že snídáte, a pak následuje svačina, oběd, svačina, večeře. Neznamená to ovšem, že se budete nutit do tří hlavních jídel. Můžete ušetřit stovky kalorií denně tím, že budete poslouchat své vnitřní signály hladu a budete jíst menší porce, ale pravidelně. Například snídáte-li o víkendu později, nebudete možná potřebovat velké jídlo do pozdního odpoledne. Proto si dejte jen menší svačinku, ale nezapomínejte na ni. Pro případ nouze mějte připraveny zdravé malé kousky jídla po celý den (mrkev, ovoce, ořechy, nízkotučný sýr), pak nebudete večer cítit vlčí hlad.
Největším problémem je neodolatelná chuť na vysokokalorické sladkosti a tučná jídla. Lze se vůbec ubránit? Jezte hodně čerstvého ovoce s vysokým obsahem vlákniny, zeleniny a obilovin. Nezakazujte si, na co máte chuť, ale snažte se jíst přiměřené porce.
Často se hovoří o tom, že nutkavá chuť většinou svědčí o nedostatku některé živiny. Takže dostanete chuť na určité jídlo ve chvíli, když instinktivně cítíte, že právě tak vyrovnáte nedostatek v jídelníčku.
Problém je v tom, že jídla, po nichž toužíme nejčastěji, většinou nebývají příliš zdravá. Proto v současnosti převládá názor, že spíše než tělo rozhoduje mozek. Jídlo bývá často jakousi emocionální podporou ve chvílích, kdy se ocitáme v psychickém tlaku.
Svačina v podobě středně velké hrušky nás zasytí víc než dva šálky nakrájeného melounu. Ačkoli oboje obsahuje 98 kalorií, hruška má skoro třikrát více vlákniny. Je jedním z nejlepších zdrojů pektinu – rozpustné vlákniny, která vyvolává pocit sytosti. Vláknina také udržuje stabilní hladinu cukru v krvi, která chrání před energetickým útlumem a pak následným nárazovým přejídáním. Jablka, švestky a broskve mají také vysokou hladinu pektinu.
Pokud jste chronicky stresovaní, tělo stále požaduje glukózu jako velmi rychlý zdroj energie. Což ovšem vede ke stálému pocitu hladu. Jídlo má navíc pro náš namáhaný mozek zklidňující efekt. Jídlo okamžitě vyvolá výrobu serotoninu – chemikálie, která zlepšuje náladu. Jednoduché sacharidy, zvláště cukr, mají velmi dobrou schopnost vyvolávat tento efekt, protože hladinu glukózy v krvi zvyšují velmi rychle. Jedinou obranou proti přecpávání se sladkým je vyrobit si hormony dobré nálady jinak – hodinou cvičení, fyzickou prací, procházkou, setkáním s přáteli.
Často přijímáme do těla vyšší množství energie díky nápojům. A nemusí jít jen o přeslazené limonády a koly. Velmi energeticky bohaté jsou i 100% džusy a ani nemusí být doslazované, mají okolo 150-200 kJ na 100 ml, takže i s džusy nakládejte opatrně. Pokud vypijete za den celou krabici, je to i více než 2000 kJ jen z nápojů. Džusy si tedy řeďte vodou a konzumujte celé ovoce. To vám dodá i vlákninu, díky níž se dostaví pocit sytosti. Pijete-li při jídle alkohol, zkonzumujete o 200 kalorií víc, než byste snědli normálně, protože alkohol povzbuzuje chuť k jídlu.
Mléčné výrobky podporují schopnost organismu spalovat tuk. Vápník v nich obsazený zkrátka nedovolí tukovým buňkám dělat si přemrštěné zásoby, bez obav si dopřejte mléko.
celkem 1 | poslední 14. července 2006 19:53:30
i kdybych chtěla dietu držet rodiče by si toho ihned všimli a zakazali by mi to ,ja na diety nevěřím-rada jak si zachovat vahu nebo zhubnout-nepřejida... zobraz diskusi