Doktoronline.cz - vše o zdraví a pro zdraví.


www.doktoronline.cz

Čaj a jeho účinky

Původně se čaj používal k léčebným účelům pouze na základě praktických zkušeností. Dnes víme, že jedněmi z hlavních účinných látek jsou purinové base. Čaj odstraňuje ospalost, únavu a zvyšuje psychickou aktivitu. Ve srovnání s kávou má v čaji kofein účinek mírnější, ale trvalejší.
Původně se čaj používal k léčebným účelům pouze na základě praktických zkušeností. Dnes víme, že jedněmi z hlavních účinných látek jsou purinové base ( kofein, theobromin a theofylin). Dále jsou zde obsaženy třísloviny, kyselina chlorogenová, saponiny, flavonoidní glykosidy a silice.

Otrhávají se koncové lístky čajovníku spolu s dalšími dvěma až třemi listy z rostlin tříletých a starších. Mladší lístky jsou kvalitnější pro vyšší obsah kofeinu, tříslovin a silice. Z jednoho keře se získá cca 250 g čerstvých listů.

Psychostimulační účinky kofeinu nastupují po dávce 50 až 200 mg. Odstraňuje ospalost, únavu a zvyšuje psychickou aktivitu. Centrálně analeptický účinek kofeinu jedán stimulací dechového a vasomotorického centra a zvýšením míšní aktivity. Zbývající dvě purinové base rovněž dráždí vasomotorické a vagové centrum v prodloužené míše.

Relativní farmakologický účinek purinových basí


KOFEINTHEOBROMINTHEOFILIN
CNS stimulace ( kůra i podkoří)++++/-+
Stimulace kosterních svalů+++/-+
Stimulace srdečního svalu++++++
Dilatace koronárních cév+/-+++
Relaxace bronchiálních svalů++++++
Diuretický účinek++++++
Stimulace žaludeční sekrece+++/-+/-

Ve srovnání s kávou má v čaji kofein účinek mírnější, ale trvalejší. Nálev čaje podporuje vylučování moči, tvorbu žaludečních šťáv a zlepšuje prokrvení věnčitých tepen ( viz. tabulka).

Flavonoidní glykosidy snižují lomivost kapilár, mají protizánětlivý a antisklerotický účinek. Příznivě ovlivňují hladinu cukru a cholesterolu v krvi. V zeleném, nefermentovaném čaji jsou třísloviny tvořeny především katechinem, epikatechinem a gallokatechinem. Černý čaj obsahuje jejich kondenzační a oxidační produkty např. thearubigen, které podmiňují barvu a chuť nápoje. Katechiny mají výrazné antioxidační vlastnosti.

Silice ovlivňují chuť i vůni zeleného i černého čaje. Listy čajovníku obsahují i minerální látky ( převážně draslík a relativně vysoký podíl fluoridů, hliníku a manganu).

Čaj má ovšem také své negativní stránky. U citlivých osob mohou třísloviny a kyselina chlorogenová obsažené v nálevu vyvolat zácpu nebo žaludeční obtíže. Vzhledem k vysokému obsahu kofeinu ( 1,5 až 4, 5 % podle provenience a způsobu zpracování) by neměli pít čaj lidé trpící chorobami ledvin, vysokým krevním tlakem, vážnými oběhovými obtížemi, žaludečními či dvanáctníkovými vředy, nervovými chorobami a opatrnosti je také třeba u těhotných a kojících žen a u dětí.Kofein přechází do mateřského mléka a kojenci jej nedokáží metabolizovat. Nadměrné pití zeleného čaje snižuje v organismu hladinu vitamínu B1. Nadměrná a dlouhodobá konzumace čaje může vyvolat pocity podráždění nebo naopak ospalosti, závratě, bušení srdce, bolesti hlavy a žaludeční obtíže.

Podle způsobu sběru a úpravy listů rozeznáváme základní typy čaje:

Bílý čaj- listové pupeny se otrhávají ještě před rozvinutím, nechají se krátce zavadnout a pak se suší. Po usušení si zachovávají stříbřitě bílý vzhled

Zelený čaj- listy se rychle suší mírným zahříváním na kovových deskách, čímž se inaktivují enzymy a nedochází k podstatným změnám nativních obsahových látek. Tento způsob se preferuje v Číně a Japonsku

Oolong- je znám i pod původním označením Formosa. Jedná se o částečně fermentovaný čaj. Listy se sbírají v době plné zralosti, nejdříve se nechají zavadnout na slunci, pak se vsypou do otočných bambusových válců, kde se natřásají tak dlouho, až se na povrchu rozruší buněčná membrána a začne probíhat fermentace. Listy postupně získají nažloutlou, na okrajích načervenalou barvu. Dosušují se za vyšší teploty. Oolong tvoří vždy celé listy.

Černý čaj- získává se fermentací. Čerstvé listy se po zavadnutí srolují a nechají se v 15- 20 cm vrstvách fermentovat. Činností enzymů získají listy černohnědou barvu a charakteristickou vůni. Po ukončení fermentace se rychle suší v sušárnách. Tímto způsobem se zpracovává čaj hlavně v Indii a na Cejlonu..

Jelikož člověk je tvor od přírody mlsný, brzy začal chuť a vůni čaje různým způsobem vylepšovat. Již ve staré Číně se vůně čaje upravovala, nejčastěji květy jasmínu, růží nebo chryzantém. Čajové lístky se buď s květy smíchaly, nebo se nechaly ležet rozprostřené v tenké vrstvě v jejich bezprostřední blízkosti aby absorbovaly jejich vůni. Čaje dnes bývají ochuceny různým kořením, kousky ořechů, medu nebo čokolády.

Správná příprava čaje

Na chuť čaje má nesporný vliv kvalita vody. Vhodnější je voda měkká, tvrdá voda způsobuje mdlou chuť nálevu a tvorbu nevzhledného povlaku na hladině nápoje způsobeného vysrážením tříslovin. Chlorovanou vodu z centrálního zdroje pitné vody je vhodné nejdříve povařit, aby chlor mohl vyprchat. Výborný je nálev připravený s destilované vody.

Zelený čaj

Zelený čaj nikdy nezaléváme vroucí vodou, ale vodou o teplotě 60- 85 º C. Obecně platí,že čím je čaj kvalitnější, tím by měla být k jeho přípravě použita chladnější voda. Do vyhřáté konvice dáme jednu až dvě lžičky čaje na 250 ml vody a poté,co lístky zvláční je přelijeme vodou zchladlou na požadovanou teplotu a konvici přikryjeme víčkem. U skutečně kvalitních druhů postupujeme obráceně. Nejdříve nalijeme vodu a po jejím zchladnutí nasypeme čajové lístky. Doba louhování je dvě až pět minut. Nápoj by měl mít zelenou až žlutou barvu a neměl by být trpký. Jestliže se lístky nerozvinuly byla voda příliš studená, příliš horká voda naopak způsobuje trpkou chuť nálevu, okrovou barvu nebo zakalení.

Černý čaj

Do vyhřáté konvice nasypeme jednu nebo dvě lžičky čajových lístků ( obvykle 1 lžička na 250 ml vody) a konvici uzavřeme, aby lístky zvláčněly. Pak je přelijeme vroucí vodou a konvici opět přiklopíme víčkem. Čaj louhujeme dvě až šest minut a těsně před ukončením louhování jej zamícháme. Pak můžeme servírovat.

Nádobí používané na přípravu čaje má být nejen praktické a kvalitní, tedy nepoškozené, nejlépe ze skla, nerezu nebo bílého porcelánu s kvalitní glazurou,ale také hezké, neboť pití čaje by nám mělo přinášet klid, pohodu a estetický zážitek.

autor: - ez -

Přihlášení



Zapomenuté heslo

Další články

Jak vyzrát na kocovinu

Jak vyzrát na kocovinu Závěr roku se blíží a většina z nás se připravuje na bujaré oslavy. Aby nám alkohol skutečně jen otevřel cestu k dobré náladě, musíme při jeho konzumaci dodržovat určitá pravidla. A pokud se náležítě připravíte, můžete zmírnit následny kocoviny. celý text

Únava jako nemoc

Únava jako nemoc Každý z nás už určitě zažil v životě pocit, kdy se cítil naprosto vyčerpaný, energie se zoufale vytrácí a unavíme se už ranním probuzením. Nezvládáme běžné pracovní záležitosti, natož pak přátele a své blízké. Pro řadu lidí přechází tento stav v chronickou trvalou poruchu. celý text

Prevence zubního kazu

Prevence zubního kazu Zubní kaz patří k nejrozšířenějším onemocněním. Jestliže chceme mít zdravý a krásný chrup, musíme mu také věnovat dostatečnou péči. Způsob prevence zubního kazu je v podstatě jednoduchá záležitost. celý text

Největší dietní chyby

Největší dietní chyby Takřka denně běží v médiích reklamy o bezpracném hubnutí, zázračných pilulkách, účinných náplastích a mnoha jiných prostředcích, které nám slibují rychlé a bezpečné hubnutí. Ve většině případech jde pouze o to, rychle a snadno vylákat co nejvíce peněz z našich peněženek. Přebytečných kilogramů se můžeme trvale zbavit pouze změnou stravovacího režimu a adekvátním množstvím pohybu. celý text

Zlatý lék

Zlatý lék Med se už před 4000 lety používal jako léčebný prostředek. Tento přírodní produkt byl znám jako sladidlo už v době kamenné. Medu si vážili staří Řekové. Sám Hippokrates mu při svých léčbách s oblibou holdoval. Tělo se díky medu může lépe bránit proti nemocem, aktivovat ochablé procesy látkové výměny, a posilovat tak životní energii. Nejslavnějším medem na světě je tymiánový, který pochází z Řecka. celý text

Diskuse k článku

19.12.2018 04:35 | Tomas

Koupim Codein 30mg tablety. I více balení . 500 kc za 10 tablet. Odber v Praze. Napište...

19.12.2018 04:20 | swift financials

půjčka? * Velmi rychlý a naléhavý převod na váš bankovní účet * Splácení začíná osmi měsíci poté, co jste vydělali peníze na bankovním účtu * Nízká úroková sazba 2% * Dlouhodobé splácení (1-30 let) * Flexibilní úvěrové podmínky a měsíční splátky: kontaktujte legitimní a licencované úvěrové s...

19.12.2018 03:53 | swift

pokud potrebujete podnikatelský úver od skutecného rychlé veritele, abyste mohli zlepšit své podnikání další duležitý obchodní plán, jsem agent nekolika poskytovatelu úveru, kterí mohou nabízet pujcku ve velmi rychlém a strelném case vše, co musíte udelat, je kontaktujte me prostrednictvím e-mailu w...

18.12.2018 22:32 | pavel k

jestli mas zajem prodam rytalin mam 2 platicka a pulku...

18.12.2018 22:13 | anonym

mela bych taky zajem. blucantrel1@seznam.cz dekuji ...

18.12.2018 21:53 | Elizabeth

Hledáte osobní půjčku, nebo jste odmítli půjčku od banky. Dávám půjčky společnostem a jednotlivcům za nízkou a cenově dostupnou úrokovou sazbu ve výši 2% úroků. Kontaktujte nás prosím e-mailem: divinegraceloanfirm@gmail.com dík, Paní Elizabeth Taylorová...

18.12.2018 21:40 | medved

v pripade zajmu piste na email medvedlieky@azet.sk, osobni predani v Praze...

18.12.2018 21:28 | medved

prosim piste odpovedi na mail, Praha a okoli...

celkem 4 | poslední 20. prosince 2005 20:33:01

20.12.2005 20:33 | marianka

no ja proste zboznujem zeleny caj.nie je nic lepsieho na osviezenie..niekedy si ho osladim sladidlom, niekedy pijem bez cukru.ale dokaze ma prijemne o... zobraz diskusi

28.11.2005 13:19 | Jirka

Já měl na mysli pravé čaje, ne jeho náhražky. Ovocný čaj se skutečným čajem asi nemá mnoho společného. Je to jen barevný vonící nápoj. A bylinné jsou ... zobraz diskusi

28.11.2005 12:25 | Radka

Nejen černý nebo zelený čaj je kvalitní.Já osobně piju antilipidový od Tianshi.Obsahuje čínské bylinky a má pročišťující účinky.Je detoxikační a přito... zobraz diskusi

23.11.2005 19:11 | Jirka

Jedině čaj. Co bych si jiného dával na snídani, na svačinu, prostě přes den v kanceláři? Colu nebo co? Čau je ideální. A samozřejmě neslazený, čistý, ... zobraz diskusi


© Doktororonline.cz | Reklama