Doktoronline.cz - vše o zdraví a pro zdraví.


www.doktoronline.cz

Rýže na našich stolech

Rýže je druhou nejdůležitější obilninou a potravinovou plodinou po pšenici. Je to hlavní plodina pro více než polovinu světového obyvatelstva. Její bílkoviny obsahují veškeré nezbytné aminokyseliny, uhlovodany, které zásobují tělo energií, a minerály.

Stává se důležitým zdrojem bílkovin pouze v případě, že člověk jí velké množství rýže. Rýže obsahuje také vitaminy skupiny B. Na rozdíl od jiných obilovin však neobsahuje lepek, který může vyvolávat silné alergické reakce. V dřívějších dobách byla rýže dokonce zařazována mezi léčebné prostředky a i dnes zaujímá významné místo nejen v programu racionální výživy, ale především při nejrůznějších dietách. Nelze se proto divit, že rýže vytlačuje z naší kuchyně tradiční přílohy, knedlíky nebo brambory. Stále nejoblíbenější je předvařená rýže v plastových sáčcích, ale trh nabízí i další výrobky rychlé přípravy, např. ochucená rizota, rýžové nudle. Rýži můžeme pojídat v polévkách, nákypech, plackách…

Rýže je původem pravděpodobně z jihovýchodní Asie a archeologické nálezy svědčí o tom, že byla pěstována již před více než 7 000 lety.
Rýže je neobvyklou plodinou v tom smyslu, že roste nejlépe v bažinatých podmínkách. Za předpokladu, že je k dispozici dostatek vody, nezáleží tolik na povaze půdy, na které se rýže pěstuje.
Existují tři hlavní metody jejího pěstování. Přibližně třetina světové rýže se nazývá nížinná rýže, protože se pěstuje v rovinatých polích zvaných rýžová pole. Malou část světové produkce rýže tvoří rýže rostoucí na výšinách, pěstovaná na suchých svazích kopců. Rýže rostoucí na výšinách závisí na dešťových srážkách spíše než na zavlažování a její výnosy jsou nízké s výjimkou těch případů, kdy jsou svahy kopců terasovité, díky čemuž vzniknou zavlažovací podmínky jako v nížinách.

Nejlepší podmínky pro pěstování rýže existují v údolích a říčních deltách jižní a jihovýchodní Asie. Asie pravděpodobně produkuje více než 90% světové produkce rýže. Dvě země, Čína a Indie, vyprodukují dohromady více než padesát procent světové produkce. Kromě toho pěstuje rýži více než sto dalších zemí – zejména Indonésie, Thajsko, Vietnam a Japonsko. V Japonsku slovo rýže, gohan, znamená úplné jídlo. Japonské přísloví říká: „Dej chudákovi misku rýže, nasytíš ho pro tu chvíli. Nauč ho rýži pěstovat a nebude celý život hladovět.“ Rýže se rovněž pěstuje ve Spojených státech, Brazílii a v deseti evropských zemích, z nichž nejdůležitější je Itálie.
Existuje nejen několik způsobů vaření rýže, ale především několik druhů této plodiny. Rýže je většinou pojmenována podle místa původu a druhy se většinou rozdělují podle velikosti zrna: dlouhá, střední nebo krátká, kulatá rýže. Před uvařením se musí zrno mletím separovat od slupek (tvrdá vnější pokrývka jádra). Tradičně se mletí provádělo tlučením rýže v dřevěných hmoždířích. Pod slupkou jsou vrstvy otrub, které obsahují mnoho živin jádra. Tyto vrstvy se odstraňují hlazením, čímž vzniká důvěrně známá bílá rýže.

U hnědé rýže nejsou vrstvy otrub odstraněny, hnědá rýže je tak mnohem výživnější než bílá. Je však méně oblíbená než bílá rýže, v čemž také hraje roli fakt, že se musí víc kousat či žvýkat. Hnědavá rýže natural s plevami a otrubami posiluje srdeční činnost a krevní oběh a podporuje vylučování tekutin. Bílá rýže se rovněž uvaří za polovinu doby než hnědá. Slupky a otruby, které zbudou po mletí, se používají jako krmivo pro zvířata, jako palivo nebo do umělých hnojiv. Rýžová jádra se používají i na vaření piva a v Japonsku se z nich dělá alkoholický nápoj zvaný saké.
Bílou dlohozrnnou rýži (vodní) upřednostňují především Číňané, protože ji vyžadoval už Konfucius. Z této rýže se odstraní vnější slupka a potom se leští, aby byla bílá a hladká. Bílá krátkozrnná rýže má malá oválná zrnka s vysokým obsahem škrobu, což zapříčiňuje její lepení. Používá se k přípravě suši v Japonsku a paelly ve Španělsku. Hnědá krátkozrnná rýže se používá na rizoto, polévky a placky. Má oříškovou chuť. Hnědá dlouhozrnná rýže má dlouhá oddělená zrnka se slupkou a nejlépe se hodí do salátů, pilafu a placek.

V posledních letech jsme měli možnost poznat řadu dříve neznámých druhů a typů, jako např. patna, basmati či rýži jasmínovou. Rýže basmati se původně pěstovala na úpatí Himalájí, dnes je oblíbená na celém světě. Používá se do pilafu a při přípravě indických jídel. Jasmínová rýže je dlouhozrnná voňavá bílá rýže používaná v jihovýchodní Asii. Je často podávána k thajským jídlům.
Tzv. divoká rýže (pochází z Ameriky a Kanady) není vlastně rýží v pravém slova smyslu. Jsou to totiž semena indiánské vodní trávy, a protože je její sklizeň velice pracná, je i její cena vysoká. Tuto „rýži“ pěstovali indiáni kmene Chippewa.
V Itálii pěstují rýži arborio. Zadíváme-li se na ni přes lampu, v poloprůzračném zrnku zahlédneme temnější neprůhledný střed. Hodí se do polévek a na rizota. Rýže dostala název podle vesnice v oblasti Piemontu, kde se původně pěstovala.

autor: - kš -

Přihlášení



Zapomenuté heslo

Další články

Správné stravování

Správné stravování Nezáleží pouze na tom, co jíme, ale také jakým způsobem jíme. Bohužel je dnešní doba velice uspěchaná a děti snídají málo nebo vůbec, manažeři zhltnou v polední přestávce jídlo z rychlého občerstvení a večer se často večeří u televize. Nikdo se nediví tomu, že tolik lidí poobědvá někde ve stoje a pak zase spěchá pracovat. celý text

Žaludeční vředy provází bolest

Žaludeční vředy provází bolest Přibližně každý desátý člověk trpí vředy žaludku nebo dvanáctníku. Vřed je narušení nebo změna na sliznici nebo kůži, jež může vzniknout v kterékoli části lidského těla. Pokud se takové narušení objeví v oblasti žaludku, mluvíme o žaludečním vředu, jestliže se objeví na dvanáctníku, jde o vřed dvanáctníkový. celý text

Trápí vás hyperhydróza?

Trápí vás hyperhydróza? Pocení je sice zcela přirozená věc, protože organismus si tak zajišťuje termoregulaci, ale jestliže sekrece potu přesáhne určitou hranici, může být tato situace velice nepříjemná. celý text

Největší dietní chyby

Největší dietní chyby Takřka denně běží v médiích reklamy o bezpracném hubnutí, zázračných pilulkách, účinných náplastích a mnoha jiných prostředcích, které nám slibují rychlé a bezpečné hubnutí. Ve většině případech jde pouze o to, rychle a snadno vylákat co nejvíce peněz z našich peněženek. Přebytečných kilogramů se můžeme trvale zbavit pouze změnou stravovacího režimu a adekvátním množstvím pohybu. celý text

Trampoty s dnešní stravou

Trampoty s dnešní stravou Většina dietních doporučení jsou pouze módní záležitostí, a protože problém obezity zužuje stále více lidí, jedná se stále o dobrý byznys. Obezita není pouze estetickou záležitostí, ale dotýká se také našeho zdraví. celý text

Diskuse k článku

Zatím nikdo nevložil příspěvek. Buďte první.

© Doktororonline.cz | Reklama