
Doktoronline.cz - vše o zdraví a pro zdraví.
Žaludeční šťávy, především silná kyselina chlorovodíková v nich, pomáhají strávit přijaté jídlo, občas se ale dostanou do výše uloženého jícnu. Stěny jícnu však na rozdíl od žaludku nechrání speciální sliznice a kyselé tekutiny, které tam pronikají, vyprovokují obtěžující pálení. Nevhodná kyselina se do něho dostane proto, že svěrač na konci jícnu nepracuje správně. Za normálních okolností by se měl po spolknutí každého sousta uzavřít. Právě kvůli tomuto „chybnému těsnění" neproniká obsah žaludku pouze do dvanácterníku a dalších částí tenkého střeva, ale vrací se i do jícnu. Svěrač na konci jícnu se pootevře po přejedení, při poruchách vyprázdňování žaludku i pohyblivosti jícnu, vyskytuje se též při zvýšeném množství trávicích šťáv v žaludku či po užití sedativ nebo léků proti vysokému tlaku. Pyróza se projeví jako nepříjemný a bolestivý pocit pálení za hrudní kostí, který se pohybuje od žaludku směrem vzhůru až do krku a občas je doprovázen i hořkokyselým pocitem v ústech.
Chronické potíže s pálením žáhy pronásledují stále více dospělých a trpí jimi více než polovina budoucích maminek. U nich ale tyto obtíže po porodu většinou vymizí. Problémy postihují častěji muže než ženy. Za hrudní kostí obvykle pálívá lidi s větším břichem a širokým hrudníkem, mají totiž „lepší" předpoklady pro to, aby se jim jícnový svěrač úplně nedovíral. Žáha může potrápit i sportovce, kteří příliš posilují, zvedání těžkých závaží totiž vyhání žaludeční kyselinu nahoru. Výskyt pyrózy je ovlivněn také každodenními stresy, které mohou u citlivějších jedinců vyvolat trávicí potíže.
Příčinou těžkostí je nevhodná strava, hlavně smažená a výrazně kořeněná jídla, čerstvé pečivo, káva, alkohol, víno, grepy. Příznaky tohoto onemocnění zhoršuje i syrový česnek a cibule. Z nápojů je nutné vynechat i kávu bez kofeinu, mátový čaj, citrusové džusy a sycené limonády či vody. Nepijte bezprostředně před jídlem a během něj jen střídmě. Rizikové jsou i tabletky s obsahem kyseliny salicylové a všechna nesteroidní antirevmatika. Lidová medicína používá při léčbě akutních potíží jedlou sodu. Ta však zažene obtíže jen na krátkou dobu a po jejich odeznění naopak vzrůstá produkce žaludeční kyseliny. Proto se její používání nedoporučuje. Jezte pravidelně malá jídla složená z přírodních potravin, jako je ovoce, zelenina, celozrnné obiloviny a menší množství bílkovin, jako je libové maso, ryby, vejce, sýry.