Doktoronline.cz - vše o zdraví a pro zdraví.


www.doktoronline.cz

Bílkoviny

Bílkoviny (proteiny) jsou základním stavebním kamenem všech živých bytostí. Jsou tvořeny převážně z aminokyselin. V lidském těle se nachází minimálně dvacet pět druhů aminokyselin. Jedna z nich se tvoří z cukrů a tuků v játrech nebo se znovu získává z proteinů v těle.

Některé si nemůže tělo produkovat samo, ale musí je přijímat v potravě. Tyto tzv. esenciální aminokyseliny jsou obsaženy převážně v potravinách živočišného původu (mase, rybách, mléce, vejcích).

Jaká je funkce proteinů?

Proteiny plní v těle celou řadu úkolů. Molekuly bílkovin mají schopnost vázat na sebe mnoho látek, např. krevní tuky nebo hormony. Hrají tak důležitou úlohu při transportu těchto subsatncí v krvi. Bílkoviny, které jsou přítomny v krvi se nazývají plazmové proteiny. Jsou schopny vázat vodu a mají vliv na výměnu tekutin mezi krví a tkáněmi. Také velká část enzymů je tvořena z proteinů. Bílkoviny mají řídící funkci v těle a urychlují děje látkové přeměny v organismu.

Enzymy

Enzymy jsou proteiny, které jako katalyzátory řídí a urychlují průběh chemické reakce, aniž by se při tom samy měnily. Účastní se látkové přeměny v celém těle. Každá buňka obsahuje velké množství enzymů a každý druh enzymů má zcela jiný biochemický úkol. Některé druhy enzymů slouží jako tzv. nádorové znaky, které při zvýšené koncentraci mohou signalizovat zhoubná nebo nezhoubná onemocnění. U enzymů se aktivita měří v mezinárodních jednotkách (U - unit) na litr séra (U /l), což odpovídá množství enzymů, které může přeměnit určité množství látky za minutu.

Orgány a enzymy

Každý druh tkáně, popř. každý orgán má své charakteristické enzymy. Tohoto typického vzorku enzymů se využívá při diagnostice poruch orgánů, protože je li orgán poškozený, uvolňují se z buněk enzymy, které se dostávají do krve a jejich přítomnost se prokáže v séru. Laboratorně se prokazuje aktivita těchto enzymů při určitých chemických reakcích. To je kritérium pro množství enzymů v séru. Čím je poškození buněk větší, tím výše stoupá aktivita enzymů, popř. množství enzymů v séru. Z toho lze také usuzovat stupeň a původ poškození. Vyšetření hladiny enzymů má význam zejména u těchto a orgánů:

  • Játra - při zánětech, poškozených jaterních buňkách nebo při poruchách odtoku žluči.
  • Srdce - poškození srdečního svalu, např. při infarktu.
  • Slinivka břišní - při zánětech a poruchách odtoku sekretu.
  • Kosterní svalovina a kosti - při poraněních, nádorových onemocněních a zánětech.
  • Prostata - při všech nádorových onemocněních.

Močovina

Močovina je konečným produktem látkové přeměny bílkovin a vylučuje se přes ledviny. Koncentrace močoviny v séru vypovídá o funkci ledvin, závisí však také na složení potravy. Zvýšené množství močoviny se najde zejména u poruch funkce ledvin a také při všech procesech, které jsou spojeny se zvýšeným odbouráváním tkáně. Např. horečnaté stavy, popáleniny nebo těžká zranění mohou vést ke zvýšeným hodnotám močoviny. Jestliže je látková přeměna bílkovin v normě, dochází ke zvýšení močoviny až při výrazném omezení výkonu ledvin. Je li nízká hodnota močoviny, svědčí to o nedostatku bílkovin, který může být vyvolán konzumací chudé stravy na bílkoviny, při přísném hladovění nebo v průběhu těhotenství.

Lipáza

Lipáza vzniká ve slinivce břišní a slouží k trávení tuků. Zvýšené hodnoty lipázy jsou zpravidla příznakem zánětů nebo nádorových onemocnění slinivky břišní.

Jak správně dodat tělu bílkoviny?

  • Podíl bílkovin v potravě by měl být zhruba 60g na den, což činí 10 -20% celkové energie.
  • Esenciální aminokyseliny jsou obsaženy převážně v potravinách živočišného původu, jako maso, ryby, mléko, mléčné výrobky a vejce.
  • Uzeniny a vejce bychom měli konzumovat uvážlivě, postačí 300 - 600 gramů masa a uzenin za týden.
  • U bezmasé stravy nebo stravy chudé na maso se musí obzvláště dbát na dostatečný přísun esenciálních bílkovinných stavebních kamenů. Ty najdeme převážně v potravinách, které obsahují  velké množství rostlinných bílkovin (luštěniny, sójové boby, fazole, hrách, čočka, atd.), brambory a  celozrné obilí.
autor: - bb -
Lanžhot

Přihlášení



Zapomenuté heslo

Další články

Srdeční choroby

Srdeční choroby Onemocněním srdce trpí především lidé s chováním typu „A" pro, které je charakteristická přílišná naléhavost, nutnost a potlačovaná výbušnost. Tito jedinci se velice štvou, aby plnili určité požadavky do určených termínů, kteří si vytvořili oni sami. celý text

Zdravější Vánoce

Zdravější Vánoce Také se váš sváteční stůl prohýbá pod tácy s cukrovím nebo potravinami, které by bylo lepší z jídelníčku odstranit? Zkuste si tradiční pochoutky dopřát tak, abyste nemuseli začít s novoroční dietou nebo se trápit se zažívacími obtížemi. celý text

Od zítřka držím dietu...

Od zítřka držím dietu... Povědomí o tom, že tloustnutí v zimě je přirozeným jevem, nemá žádné vědecké opodstatnění. Je jenom naším pohodlným způsobem omluvit vlastní mlsnost. Dokonce i myšlenka, že tloustnutí jde ruku v ruce s věkem, je podle odborníků mýtem, stejně jako zmíněné tloustnutí v zimě. celý text

Zadržování vody v těle

Zadržování vody v těle Zadržování vody v těle neboli retence, není sice nebezpečná, ale dokáže nám znepříjemnit život. Na mnohé ženy to může působit i značně depresivně. Obzvláště v době před očekávanou menstruací se může stát, že ženy přibírají na váze. celý text

Nepodceňujte vitaminy

Nepodceňujte vitaminy Vitaminy patří mezi životně důležité látky, které je nutné dodat do organismu především stravou, protože ne všechny vitaminy mohou být v lidském těle vytvářeny. celý text

Diskuse k článku

Zatím nikdo nevložil příspěvek. Buďte první.

© Doktororonline.cz | Reklama