
Doktoronline.cz - vše o zdraví a pro zdraví.
Některé si nemůže tělo produkovat samo, ale musí je přijímat v potravě. Tyto tzv. esenciální aminokyseliny jsou obsaženy převážně v potravinách živočišného původu (mase, rybách, mléce, vejcích).
Proteiny plní v těle celou řadu úkolů. Molekuly bílkovin mají schopnost vázat na sebe mnoho látek, např. krevní tuky nebo hormony. Hrají tak důležitou úlohu při transportu těchto subsatncí v krvi. Bílkoviny, které jsou přítomny v krvi se nazývají plazmové proteiny. Jsou schopny vázat vodu a mají vliv na výměnu tekutin mezi krví a tkáněmi. Také velká část enzymů je tvořena z proteinů. Bílkoviny mají řídící funkci v těle a urychlují děje látkové přeměny v organismu.
Enzymy jsou proteiny, které jako katalyzátory řídí a urychlují průběh chemické reakce, aniž by se při tom samy měnily. Účastní se látkové přeměny v celém těle. Každá buňka obsahuje velké množství enzymů a každý druh enzymů má zcela jiný biochemický úkol. Některé druhy enzymů slouží jako tzv. nádorové znaky, které při zvýšené koncentraci mohou signalizovat zhoubná nebo nezhoubná onemocnění. U enzymů se aktivita měří v mezinárodních jednotkách (U - unit) na litr séra (U /l), což odpovídá množství enzymů, které může přeměnit určité množství látky za minutu.
Každý druh tkáně, popř. každý orgán má své charakteristické enzymy. Tohoto typického vzorku enzymů se využívá při diagnostice poruch orgánů, protože je li orgán poškozený, uvolňují se z buněk enzymy, které se dostávají do krve a jejich přítomnost se prokáže v séru. Laboratorně se prokazuje aktivita těchto enzymů při určitých chemických reakcích. To je kritérium pro množství enzymů v séru. Čím je poškození buněk větší, tím výše stoupá aktivita enzymů, popř. množství enzymů v séru. Z toho lze také usuzovat stupeň a původ poškození. Vyšetření hladiny enzymů má význam zejména u těchto a orgánů:
Močovina je konečným produktem látkové přeměny bílkovin a vylučuje se přes ledviny. Koncentrace močoviny v séru vypovídá o funkci ledvin, závisí však také na složení potravy. Zvýšené množství močoviny se najde zejména u poruch funkce ledvin a také při všech procesech, které jsou spojeny se zvýšeným odbouráváním tkáně. Např. horečnaté stavy, popáleniny nebo těžká zranění mohou vést ke zvýšeným hodnotám močoviny. Jestliže je látková přeměna bílkovin v normě, dochází ke zvýšení močoviny až při výrazném omezení výkonu ledvin. Je li nízká hodnota močoviny, svědčí to o nedostatku bílkovin, který může být vyvolán konzumací chudé stravy na bílkoviny, při přísném hladovění nebo v průběhu těhotenství.
Lipáza vzniká ve slinivce břišní a slouží k trávení tuků. Zvýšené hodnoty lipázy jsou zpravidla příznakem zánětů nebo nádorových onemocnění slinivky břišní.